Mâchesallat

Fakta om mâchesallat. Mâchesallat
Kalorier (19 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
9%
55%
36%

Mâchesallat som ibland kallas vintersallad är en grönsak (eller ört) som ingår i växtfamiljen vänderotsväxter. Mâchesallat har mycket låg sockerhalt och har gott om vitaminer inklusive oerhörda mängder K-vitaminer (ca 20 g mâche räcker för att uppnå det dagliga rekommenderade intaget). Bladgrönsaken innehåller cirka 2 g växtfibrer per 100 gram. Vattenhalten i mâchesallat är 94 %.

I jämförelser med romansallat och rucolasallat innehåller mâchesallat mindre socker och är mer närinsgsrikt.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Mâchesallat innehåller nästan inget fett, lite protein och nästan inga kolhydrater.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.2  
Protein 2.6  
Kolhydrater 0.8  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i mâchesallat är kalium och järn.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 30 4
Järn 1.8 13
Kalcium 71 9
Kalium 350 18
Magnesium 22 6
Natrium 3 1
Selen 0 0
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i mâchesallat är Vitamin K, Vitamin B9 (folat) och Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 246 31
Vitamin B1 0.1 3
Vitamin B2 0.1 9
Vitamin B3 1.1 7
Vitamin B6 0.1 10
Vitamin B9 91 46
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 35 44
Vitamin D 0 0
Vitamin E 2 13
Vitamin K 377 503

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Mâchesallat innehåller karotenoider inklusive xantofyller, karotener och lutein som innehar höga antioxidantiska egenskaper som visat sig motverka en mängd sjukdomar. Även klorofyller av typ a och b, vilket är standard för gröna växter, ingår som också har hälsobringande förmåga.

Allergier

Ingen känd information om mâchesallat och allergi.

Förvaring

Förvaras i kylskåp och i plastpåse eller plastlåda med lock.

Hållbarhet

Cirka 5-7 dagar.

Tillagning

Mâchesallat kan ätas som den är. Bör sköljas.

Mâchesallat kan användas i sallader eller som dekoration i mat.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor