Palsternacka

Fakta om palsternacka.

PalsternackaPalsternackan liknar till form och smak moroten. Den är dock kraftigare upp till och har en kryddigare smak påminnande om en ört. Den är vanligtvis i säsong från sensommar till nästa vår varefter butiker får importera.

Palsternacka har en näringsprofil som är ganska lik den för morötter. I båda utgör kalium högsta värdet bland mineraler, fast när det gäller vitaminer skiljer sig rotfrukterna en del åt och vad som står ut hos palsternackan är en hög halt folat. Vattenhalten i palsternackor är 80 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Palsternacka innehåller mycket lite fett, lite protein och en del kolhydrater varav ungefär lika stora mängder fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.6  
Protein 1.7  
Kolhydrater 13  

Mineraler

Den mineral som finns mest av i palsternacka är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 56 8
Järn 0.4 3
Kalcium 33 4
Kalium 400 20
Magnesium 18 5
Natrium 3 1
Selen 0 0
Zink 0.5 5

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i palsternacka är Vitamin B9 (folat), Vitamin C och Vitamin B3 (niacin).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0 0
Vitamin B1 0.1 8
Vitamin B2 0.1 4
Vitamin B3 2.2 14
Vitamin B6 0.09 6
Vitamin B9 78 39
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 17 21
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.7 6
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Palsternacka har relativt rikliga halter av spårämnen som koppar (0,1 mg per 100 g) och mangan (0,6 mg per 100 g). Vidare pantotensyra (Vitamin B5, 0,6 mg per 100 g). Palsternacka innehåller en liten mängd antioxidanter, men bland annat alfa-tokoferol (Vitamin E) som har antioxidantisk verkan. Även aminosyror som cystin, lysin och treonin.

Allergier

Allergi mot palsternacka förekommer och särskilt hos personer som reagerar mot bland annat morot, selleri och fänkål. Dessutom kan kontakt med växten ovan jord framkallas hudirritation och ökad känslighet hos huden mot solljus.

Förvaring

Palsternacka förvaras normalt i kylskåp och hellre papperspåse än plastpåse.

Hållbarhet

Cirka två veckor.

Tillagning

Palsternacka kan ätas som de är eller tillagas genom uppvärmning.

Kan användas som ingrediens i till exempel soppor, gratänger eller rostas i ugn.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel