Palsternacka
Fakta om palsternacka.Palsternackan liknar till form och smak moroten. Den är dock kraftigare upp till och har en kryddigare smak påminnande om en ört. Den är vanligtvis i säsong från sensommar till nästa vår varefter butiker får importera.
Palsternacka har en näringsprofil som är ganska lik den för morötter. I båda utgör kalium högsta värdet bland mineraler, fast när det gäller vitaminer skiljer sig rotfrukterna en del åt och vad som står ut hos palsternackan är en hög halt folat. Vattenhalten i palsternackor är 80 %.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Palsternacka innehåller mycket lite fett, lite protein och en del kolhydrater varav ungefär lika stora mängder fibrer och sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.6 | |
Protein | 1.7 | |
Kolhydrater | 13 |
Mineraler
Den mineral som finns mest av i palsternacka är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 56 | 8 |
Järn | 0.4 | 3 |
Kalcium | 33 | 4 |
Kalium | 400 | 20 |
Magnesium | 18 | 5 |
Natrium | 3 | 1 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.5 | 5 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i palsternacka är Vitamin B9 (folat), Vitamin C och Vitamin B3 (niacin).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0 | 0 |
Vitamin B1 | 0.1 | 8 |
Vitamin B2 | 0.1 | 4 |
Vitamin B3 | 2.2 | 14 |
Vitamin B6 | 0.09 | 6 |
Vitamin B9 | 78 | 39 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 17 | 21 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.7 | 6 |
Vitamin K | 0 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Palsternacka har relativt rikliga halter av spårämnen som koppar (0,1 mg per 100 g) och mangan (0,6 mg per 100 g). Vidare pantotensyra (Vitamin B5, 0,6 mg per 100 g). Palsternacka innehåller en liten mängd antioxidanter, men bland annat alfa-tokoferol (Vitamin E) som har antioxidantisk verkan. Även aminosyror som cystin, lysin och treonin.
Allergier
Allergi mot palsternacka förekommer och särskilt hos personer som reagerar mot bland annat morot, selleri och fänkål. Dessutom kan kontakt med växten ovan jord framkallas hudirritation och ökad känslighet hos huden mot solljus.