Vitamin A i maten
Vitaminen A i mat.Vitamin A finns gott om i grönsaker, smör, ost och ägg. Notera att orange färg går ihop med höga halter av A-vitaminer, såsom i morot, kaki och havtorn – den orangea färgen kommer från betakaroten som är den vanligaste av de karotenoider som utgör ett förstadium till bildandet av vitaminen. A-vitaminer är viktiga för synen, huden och slemhinnorna samt immunsystemet. A-vitaminer fås både från animailsk och vegetabilisk föda och vid en varierad kost uppstår sällan brist, men ett vanligt tecken är försämrat mörkerseende. Läs mer om rekommenderat intag och brist på Vitamin A.
Mat som innehåller mest av denna vitamin är bland annat frön, nötter, bröd och kött.
Livsmedel | µg | RDI (%) |
---|---|---|
Morot | 774 | 97 |
Smör | 620 | 78 |
Nypon | 583 | 73 |
Persilja | 467 | 58 |
Grönkål | 445 | 56 |
Spenat | 383 | 48 |
Dill | 375 | 47 |
Grädde | 369 | 46 |
Brieost | 361 | 45 |
Fetaost | 294 | 37 |
Creme fraiche | 279 | 35 |
Ädelost | 253 | 32 |
Mâchesallat | 246 | 31 |
Ägg | 233 | 29 |
Pak choi | 226 | 28 |
Mazarin | 225 | 28 |
Koriander | 203 | 26 |
Mango | 196 | 25 |
Mangold | 178 | 22 |
Fänkål | 175 | 22 |
Ost | 149 | 19 |
Rucola | 118 | 15 |
Sardiner | 114 | 14 |
Kaki | 108 | 14 |
Havtorn | 107 | 13 |
Ostron | 94 | 12 |
Papaya | 87 | 11 |
Musslor | 84 | 11 |
Kantareller | 75 | 9 |
Paprika (röd) | 55 | 7 |
Makrill | 46 | 6 |
Ärter | 46 | 6 |
Tomat | 43 | 5 |
Guava | 40 | 5 |
Broccoli | 39 | 5 |
Brysselkål | 36 | 5 |
Plommon | 36 | 5 |
Kyckling | 30 | 4 |
Mjölk | 28 | 4 |
Purjolök | 28 | 4 |
Filmjölk | 26 | 3 |
Sparris | 27 | 3 |
Omräkning av mikrogram (µg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin A sker här enligt formeln 1 * 0,125.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.
Vad gäller grädde avses vispgrädde fetthalt 40 %.
Vad gäller spenat avses rå.
Vad gäller ägg avses kokt.
Vad gäller ost avses hårdost fetthalt 17 %.
Vad gäller koriander avses färska.
Vad gäller makrill avses stekt.
Vad gäller kyckling avses stekt.
Vad gäller mjölk avses fetthalt 3 %.
Grönsaker som innehåller A-vitamin
Några av de grönsaker som är mest rika på A-vitamin:
- Morot
- Persilja
- Grönkål
- Spenat
- Mâchesallat
- Pak choi
- Fänkål
- Mangold
- Rucola
- Paprika
- Tomat
- Broccoli
- Brysselkål
- Sparris
Dessa grönsaker ger 5 % RDI eller mer per 100 g.
Frukter och bär som innehåller A-vitamin
Frukter och bär innehåller som oftast låga halter A-vitaminer. Undantagen främst orangea frukter och bär vars innehåll av betakaroten är stort. Några av de frukter och bär som är mest rika på A-vitamin:
- Mango
- Kaki
- Havtorn
- Papaya
- Guava
Dessa frukter och bär ger 5 % RDI eller mer per 100 g.