Rönnbär
Fakta om rönnbär.Fett 0 g
Protein 0,4 g
Kolhydrater 6 g
Socker 3 g
Salt 0 mg
Rönnbär är fyllda med höga halter Vitamin C, men också någorlunda höga halter av Vitamin E och Vitamin K medan de är fattiga på mineraler. De innehåller även gott om fiber samtidigt som sockerhalten är låg. Fett- och salthalter är obefintliga. Vattenhalten är 74 %.
Plocksäsongen inleds omkring augusti då bären (som egentligen klassificeras som äppelfrukter) får sin röda färg. Rönnbär äts numera i låg utsträckning och kringgås ibland av den felaktiga uppfattningen att de skulle vara giftiga, men de är ofarliga att äta. Rönnbär ska inte förväxlas med eldtorn eller oxelbär.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Rönnbär innehåller inget fett, nästan inget protein och relativt lite kolhydrater.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 0.7 | |
Kolhydrater | 12 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i rönnbär är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 40 | 6 |
Järn | 0.9 | 6 |
Kalcium | 41 | 5 |
Kalium | 330 | 17 |
Magnesium | 24 | 6 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0.2 | 0 |
Zink | 0.3 | 3 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i rönnbär är Vitamin C, Vitamin K och Vitamin E.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 3 | 0 |
Vitamin B1 | 0.04 | 4 |
Vitamin B2 | 0.07 | 5 |
Vitamin B3 | 0.6 | 4 |
Vitamin B6 | 0.07 | 5 |
Vitamin B9 | 10 | 5 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 98 | 123 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 1 | 10 |
Vitamin K | 11 | 15 |
Näringsämnen och antioxidanter
Quercetin som är ett gult färgämne fungerar som en antioxidant inom gruppen flavonoider och finns i rönnbär i högre koncentrationer (85 mg/kg) än de flesta andra bär.
Allergier
Ingen information om rönnbär och allergi.