Blåbär
Fakta om blåbär.Fettsyror (gram) fördelning:
Blåbär innehåller mycket antioxidanter inklusive antocynanin, xeaxantin och lutein. Blåbär lovprisas ofta som ett av de nyttigaste bären och bland annat har det funnits belägg för att regelbundet intag av detta bär kan förbättra minnet.
De innehåller relativt mycket socker (ca 6 g på 100 g) och är bara ungefär hälften så fiberrika som björnbär. Mängden mineraler är små och för vitaminer måttlig, men blåbär har relativt höga nivåer av Vitamin K. Vattenhalten är 86 %.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Blåbär innehåller lite fett och protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ungefär lika mycket av glukos och fruktos samt en mindre mängd rörsocker).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.8 | |
Protein | 0.7 | |
Kolhydrater | 12 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i blåbär är järn och kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 20 | 3 |
Järn | 0.6 | 4 |
Kalcium | 23 | 3 |
Kalium | 86 | 4 |
Magnesium | 9 | 2 |
Natrium | 3 | 1 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.2 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i blåbär är Vitamin K och Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 9 | 1 |
Vitamin B1 | 0.04 | 4 |
Vitamin B2 | 0.07 | 5 |
Vitamin B3 | 0.4 | 3 |
Vitamin B6 | 0.06 | 4 |
Vitamin B9 | 10 | 5 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 8 | 10 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.1 | 1 |
Vitamin K | 15 | 20 |
Näringsämnen och antioxidanter
Blåbär innehåller nyttiga ämnen som polyfenoler och flavonoider. Bland antioxidanterna i blåbär finns xeaxantin och lutein som påvisats motverka föråldrande i ögats gula fläck.
Allergier
Allergi mot blåbär är ovanligt, men förekommer. Analysnamn för blåbär som allergen vid test är S-Blåbär-ak.