Björnbär

Fakta om björnbär. Björnbär
44 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
8%
6%
86%
1 dl björnbär vikt ca 57 g: Kalorier 25 g | Fett 0,2 g | Protein 0,4 g | Kolhydrater 7 g | Socker 4 g | Salt 0 mg

Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
0,1 g / 0 g

Björnbär innehåller polyfenoler (antioxidanter). De innehåller även gott om fiber, en del mineraler och vitaminer, särskilt B och C. Vattenhalten är 86 %.

När det inte är plocksäsong är det tyvärr ofta svårt att hitta frysta björnbär i butiken som kommer från Sverige. Ofta rör det sig om bär från odlingar i Serbien eller Chile.

Odlade bär kan förorenas av sjukdomsalstrande virus, vilket kan ske genom hanteringen vid plockning och rensning eller från bevattning och gödning. Det är därför rekommenderat att koka importerade björnbär.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Björnbär innehåller i stort sett inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 1  
Kolhydrater 12  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i björnbär är kalium och magnesium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 21 3
Järn 0.6 4
Kalcium 32 4
Kalium 196 10
Magnesium 23 6
Natrium 2 0
Selen 0 0
Zink 0.3 3

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i björnbär är Vitamin C och Vitamin B9 (folat).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 8 1
Vitamin B1 0.03 3
Vitamin B2 0.04 3
Vitamin B3 0.5 3
Vitamin B6 0.06 4
Vitamin B9 34 17
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 21 26
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.6 5
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Björnbär innehåller antioxidanter som antocyanin och ellaginsyra.

Allergier

Ingen information om björnbär och allergi.

Förvaring

Färska bär kan förvaras i kyl eller frysas in.

Hållbarhet

Cirka 4-5 dagar i kyl eller flera månader i frys.

Tillagning

Kan ätas som dem är.

Även som ingrediens i paj eller sylt.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Livsmedelsinfo.nu, https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-bj%C3%B6rnb%C3%A4r.html
Livsmedelsverket.se, https://www.livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/faror-i-livsmedel/virus-pa-frysta-importerade-hallon-och-andra-bar
Äta för livet (2020) av Charlotte Erlanson-Albertsson
Sök livsmedelJämför livsmedel