Körsbär
Fakta om körsbär.Körsbär innehåller höga doser av antioxidanter medan de i övrigt är relativt näringsfattiga.
De innehåller relativt mycket socker (ca 11 g på 100 g) och är mindre fiberrika än andra bär som björnbär, blåbär och hallon. Vattenhalten är 83 %.
Körsbär är generellt ett bra bär att köpa från butiken då det besprutas relativt lite. Närbesläktade till körsbär är bigarråer (odlad variant av sötkörsbär) och moreller (en grupp av surkörsbär).
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Körsbär innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 13 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i körsbär är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 16 | 2 |
Järn | 0.3 | 2 |
Kalcium | 18 | 2 |
Kalium | 175 | 9 |
Magnesium | 9 | 2 |
Natrium | 2 | 0 |
Selen | 0.1 | 0 |
Zink | 0.1 | 1 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i körsbär är Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 5 | 1 |
Vitamin B1 | 0.05 | 5 |
Vitamin B2 | 0.07 | 5 |
Vitamin B3 | 0.3 | 2 |
Vitamin B6 | 0.04 | 3 |
Vitamin B9 | 5 | 3 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 10 | 13 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.7 | 1 |
Vitamin K | 2 | 2 |
Näringsämnen och antioxidanter
Körsbär, i synnerhet torkade, innehåller gott om aminosyror med klart högst halter av och asparginsyra.
Näringsämnen i bäret inkluderar även antioxidiantinnehåll från antocyaniner och flavonoider.
Allergier
Allergi mot körsbär är ovanligt, men förekommer till exempel som korsallergi på allergener i proteiner såsom Pru av 3 (nsLTP), Pru av 1 (Bet v) och Pru av 4 (profilin). Analysnamn för körsbär som allergen vid test är S-Körsbär-ak.