Valnöt

Fakta om valnötter. Valnötter
660 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
82%
9%
9%
Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
31,8 g / 6,8 g (50:1)

Valnötter innehåller nyttiga fetter såsom omega-3 i form av linolensyra och fytokemikalier som polyfenoler. Nöten innehåller stora doser mineraler, i synnerhet fosfor och magnesium, och rikligt med vitaminer där de största halterna gäller olika B-vitaminer.

Valnöten är en av de nötter med lägst sockerhalt. Vattenhalten är 4 %.

Valnötter kan innehålla aflatoxin, vilket är ett potentiellt hälsofarligt ämne

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Valnötter innehåller mycket fett (varav mest omättat), relativt mycket protein och kolhydrater (varav mer fibrer än sockerarter).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 62  
Protein 14  
Kolhydrater 18  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i valnötter är fosfor, magnesium och zink.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 315 45
Järn 2 15
Kalcium 94 12
Kalium 500 25
Magnesium 144 38
Natrium 10 2
Selen 2 4
Zink 3 30

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i valnötter är Vitamin B6, Vitamin B1 (tiamin) och Vitamin B9 (folat).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 6 1
Vitamin B1 0.4 35
Vitamin B2 0.2 11
Vitamin B3 3.8 21
Vitamin B6 0.6 40
Vitamin B9 66 33
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 3 4
Vitamin D 0 0
Vitamin E 2.6 22
Vitamin K 13 17

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Valnötter innehåller bland annat betakaroten och kolin. I valnöten finns polyfenoler (1556 mg per 100 g) med antioxidantisk verkan. Nöten innehåller spårämnen såsom koppar (1,4 mg per 100 g) och mangan (3,2 mg per 100 g).

Valnötter innehåller stora mängder aminosyror där halterna är störst av glutaminsyra (2810 mg per 100), arginin (2100 mg per 100) och asparginsyra (1480 mg per 100).

Allergier

Nötallergiker kan reagera på valnötter och särskilt de som är allergiska mot pekannöt är ofta allergiska mot valnöt. Analysnamn för valnöt som allergen vid test är S-Valnöt-ak.

Förvaring

Öppnad förpackning förvaras torrt och lufttätt. Valnötter bör förvaras så att de utsätts för ljus.

Hållbarhet

Håller normalt ett upp till ett par månader med skal och cirka en månad om de är skalade.

Tillagning

Valnötter kan köpas med skal och utan. Det beiga skalet är hårt och äts inte.

Müsli med valnötter, dadlar, kakao, kokos och chiafrön

Relevant läsning: Nötter jämförelser och fakta om olika nötter.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel