Vegetariska livsmedel med få tillsatser

Jämförelse sorter av köttfria matprodukter i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 17 juli 2024

De som vill minska eller undvika kött tvingas ibland köpa alternativa livsmedel med många tillsatser. Särskilt är vete-, majs- och ärtstärkelser vanliga i vegetarianska alternativ till kött. I listan finns produkter med inga eller få tillsatser. Även mängd protein, socker och salt är angivet.

Tabell 1. Vegetariska livsmedel antal tillsatser samt protein, socker och salt
Sort Märke Tillsatser Protein Socker Salt
Vegofärs Färsodlarna salt 13 1.1 0.8
Svenskodlade Vegobullar Färsodlarna salt 16 1.8 1.4
Vegofärs Anamma aromer, socker 17 0.9 0.8
Filébitar Hälsans kök jästextrakt, arom 23 0.1 1.4

Decimaltal över 10 är avrundade till heltal. Decimaltal under 1 är avrundade till en decimal.
Uppgifterna är senast kontrollerade december 2023.

(Än så länge rekommenderar Matfakta.nu endast ett fåtal produkter utifrån nyttighetssynpunkt.)

Vad som ingår vegetariska köttsubstitut

Vegetariska köttfria köttprodukter är ofta baserade på ärtprotein eller soja. De kan även innehålla sötlupin, vilket är en böna och anses som ett mer hållbart odlingsalternativ än soja.

Relevant läsning: Sötlupinen, den nordiska sojan? (Axfoundation.se)
Relevant läsning: Soja – inte att rekommendera (Greatlife.se)

En vanlig tillsats är stabiliseringsmedlet metylcellulosa (E461). Vanligt är också olika stärkelser, vilka helst bör undvikas. Det förekommer även smaksättning såsom kryddor, extrakt och arom. Matallergiker bör tänka på att ägg kan ingå. Läs mer nedan ...

Fakta om köttersättning i mat

Det finns mängder av så kallade köttersättningar i matbutikerna där målet är att produkten ska efterlikna smaken av riktigt kött. Ofta innebär det att en del syntetiska tillsatser inklusive aromer och extrakt tas till.

Så hur återskapas köttets smak, konsistens och näringsvärde på konstgjord väg? Går det överhuvudtaget och i så fall hur nära riktigt kött går det att komma?

Svaret på dessa frågor ligger delvis i framtiden – och fås genom att provsmaka. Men prototypen för köttersättningslivsmedlet är förmodligen på det stora hela skapat och ser ut ungefär som följande:

Det har rests många frågor kring dessa produkter. Att äta köttersättningar som vego-köttbullar exempelvis är i många fall knappast att klassificera som nyttigt om man jämför med annan växtbaserad mat. Problemet är att tillsatserna som används ofta är många och det tvingas bli en konstgjord matprodukt.

Relevant läsning: Brist på viktiga näringsämnen i butikernas vegokött (Chalmers.se)

Soja

Soja är nyckelingrediensen i vegokött och det finns delade uppfattningar om just soja. Christel Cederberg, professor i hållbara jordbrukssystem på Chalmers som bland annat sett sojaproduktion på plats i Sydamerika och noterade förutom en del sociala besvärande omständigheter ett dramatiskt bruk av bekämpningsmedel. Hon säger med eftertryck: "Är det någon råvara jag så långt som möjligt undviker så är det konventionell soja." 1

Relevant läsning: Soja – en viktig proteinkälla med problem (WWF.se)

Allergi

Många produkter med vegokött innehåller soja, vilket kan ge allergiska reaktioner. Medan äkta allergi mot sojabönor är ovanligt är det vanligare med korsallergi där proteiner sojabönan korsreagerar mot protein som finns i björkpollen. Korsallergi innebär mildare reaktioner än vid äkta allergi, men rapporter har också konstaterat att soja kan utlösa relativt allvarliga korsreaktioner om det rör sig om oprocessad soja samt sojadrycker där koncentrationen av soja är högre än normalt.2

Vid en kraftigare reaktion kan antihistamin2 (som bl.a. finns i tablettform och kan köpas på apotek) dämpa reaktionen.

Även ägg förekommer i vegetariska köttersättningar, vilket är en vanlig matallergi.

Relevant läsning: Korsallergi

Tapiostärkelse

Tapiostärkelse som bland annat förekommer i produkten Svenska Färsodlarna Svenskodlade Vegobullar utvinns ur örten kassava.

Referenser

  1. Verapodden intervju med Christel Cederberg ”Om kossor, klimatet och ett grönt pulver”
  2. Allergia nr 2 2023 ”Se upp med soja om du har björkpollenallergi” av Susanne Romberg