Vegetariska livsmedel med få tillsatser
Jämförelse sorter av köttfria matprodukter i butiken. – senast uppdaterad 17 juli 2024De som vill minska eller undvika kött tvingas ibland köpa alternativa livsmedel med många tillsatser. Särskilt är vete-, majs- och ärtstärkelser vanliga i vegetarianska alternativ till kött. I listan finns produkter med inga eller få tillsatser. Även mängd protein, socker och salt är angivet.
Sort | Märke | Tillsatser | Protein | Socker | Salt |
---|---|---|---|---|---|
Vegofärs | Färsodlarna | salt | 13 | 1.1 | 0.8 |
Svenskodlade Vegobullar | Färsodlarna | salt | 16 | 1.8 | 1.4 |
Vegofärs | Anamma | aromer, socker | 17 | 0.9 | 0.8 |
Filébitar | Hälsans kök | jästextrakt, arom | 23 | 0.1 | 1.4 |
(Än så länge rekommenderar Matfakta.nu endast ett fåtal produkter utifrån nyttighetssynpunkt.)
Vad som ingår vegetariska köttsubstitut
Vegetariska köttfria köttprodukter är ofta baserade på ärtprotein eller soja. De kan även innehålla sötlupin, vilket är en böna och anses som ett mer hållbart odlingsalternativ än soja.
En vanlig tillsats är stabiliseringsmedlet metylcellulosa (E461). Vanligt är också olika stärkelser, vilka helst bör undvikas. Det förekommer även smaksättning såsom kryddor, extrakt och arom. Matallergiker bör tänka på att ägg kan ingå. Läs mer nedan ...