Grapefrukt

Fakta om grapefrukt.

Grapefrukt hel och delad

Kalorier (35 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
5%
9%
86%
1 st grape vikt ca 250 g: Kalorier 88 g
Fett 0,8 g
Protein 1,5 g
Kolhydrater 20 g
Socker 16 g
Salt 0 mg

Grapefrukt är större än apelsiner och rödaktigare. De har lägre andel fruktos än apelsiner.

Vad som också gör dem nyttiga är att de bland annat innehåller antioxidanter inklusive lykopen, ett av de ämnen i livsmedel som antas ha störst antioxidativ potential och tros kunna bidra till att förebygga cancer. Vattenhalten är 90 %.

Grapefrukten innehåller mycket C-vitaminer (en grape bör täcka dagsbehovet). Den bidrar även med näringsämnen som kalium, kalcium, magnesium och zink i mindre mängder.

Röd grapefrukt (eller blodgrape) är en variant som utmärks av det röda blodköttet och är också mycket nyttig.

En del kan behöva vara försiktiga med sitt intag av grapefrukt i samband med användning av mediciner eftersom grapefrukt bryts ned av samma enzymer som vissa läkemedel.

Var försiktig med citrusfrukter som odlats i Brasilien, läs mer: Frukt och bekämpningsmedel.
Läs mer: Grapefrukt och mediciner (information från svenska.yle.fi)

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Grapefrukt innehåller i stort sett inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ungefär lika mycket av rörsocker, glukos och fruktos).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 1  
Kolhydrater 9  

Siffror har avrundats till heltal.

Mineraler

Det mineral som finns mest av i grapefrukt är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 8 1
Järn 0.1 1
Kalcium 12 2
Kalium 148 7
Magnesium 11 3
Natrium 2 0
Selen 0.2 0
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i grapefrukt är Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1 0
Vitamin B1 0.1 4
Vitamin B2 0.1 3
Vitamin B3 0.4 3
Vitamin B6 0.1 4
Vitamin B9 10 5
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 39 49
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.3 3
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Grapefrukt innehåller antioxidanter som lykopen och betakaroten samt flavonoiden naringenin (flavonoider är fenolföreningar som tros ha skyddande verkan mot oxidativ stress).

Allergier

Allergi mot grape är ovanligt, men förekommer. Analysnamn för grape som allergen vid test är S-Grapefrukt-ak.

Förvaring

Kylskåp.

Hållbarhet

14 dagar.

Tillagning

Kan skalas (skalet är inte ätbart) eller delas på mitten för bland annat användas i juicepress.

Grapefrukt kan användas tillsammans med apelsin och eventuellt citron i pressad juice för att få en varierad mix av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Eftersom det är lägre fruktoshalt i grape kan en halv eller en hel grapefrukt ihop med en apelsin minska sockerhalten i juicen.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Matkalkyl.se
Livsmedelsinfo.nu, https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-grape-skalad-fi.html
Sök livsmedelJämför livsmedel