Päron
Fakta om päron.Fett 0,2 g
Protein 0,6 g
Kolhydrater 22 g
Socker 13 g
Salt 0 mg
Päron innehåller bland annat hälsobringande syror och mängder av antioxidanter.
Frukten har något lägre sockerhalt än äpple och ungefär den dubbla fiberhalten. Päron innehåller relativt lite mineraler och vitaminer. Vattenhalten är 85 %.
Päron finns i en mängd olika varianter inklusive Alexander Lucas, Augustipäron, Carola, Clara Frijs, Conference, Nashi, Greve Moltke och Williamspäron.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Päron innehåller i stort sett inget fett eller protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (päron är en relativt söt frukt med cirka 9 gram socker per 100 gram).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 0 | |
Kolhydrater | 15 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i päron är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 11 | 2 |
Järn | 0.2 | 1 |
Kalcium | 11 | 1 |
Kalium | 106 | 5 |
Magnesium | 7 | 2 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0.4 | 1 |
Zink | 0.1 | 1 |
Vitaminer
Den vitamin som finns mest av i päron är Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 1 | 0 |
Vitamin B1 | 0.01 | 1 |
Vitamin B2 | 0.02 | 1 |
Vitamin B3 | 0.2 | 1 |
Vitamin B6 | 0.04 | 3 |
Vitamin B9 | 6 | 3 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 5 | 6 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.4 | 4 |
Vitamin K | 2 | 3 |
Näringsämnen och antioxidanter
Päron innehåller en stor mängd olika antioxidanter bland annat gruppen polyfenoler.
Allergier
Allergi mot päron förekommer och är vanligast som korsallergi mot björkpollen. Analysnamn för päron som allergen vid test är S-Päron-ak. Reaktioner kan variera beroende på päronsorter, enligt en analys var symptomen mildare gällande sorten Cepuna (Migo) jämfört med sorten Conference. Halten av det korsallergena proteinet (Bet v 1) i dessa var 2,8 mg kontra 4,5 mg i Cepuna respektive Conference.1