Jordgubbar
Fakta om jordgubbar.Jordgubbar innehåller antioxidanter som antocyanin och ellaginsyra och höga doser av C-vitamin och folat.
De innehåller relativt mycket socker (ca 8 g på 100 g) och är bara ungefär hälften så fiberrika som hallon. Vattenhalten är 89 %.
Färska svenska jordgubbar finns normalt i butiker från maj till oktober. Under övriga året finns det importerade bär.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Jordgubbar innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 10 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i jordgubbar är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 20 | 3 |
Järn | 0.3 | 2 |
Kalcium | 18 | 2 |
Kalium | 130 | 7 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.2 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i jordgubbar är Vitamin C och Vitamin B9 (folat).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0.8 | 0 |
Vitamin B1 | 0.01 | 1 |
Vitamin B2 | 0.02 | 1 |
Vitamin B3 | 0.5 | 3 |
Vitamin B6 | 0.07 | 5 |
Vitamin B9 | 86 | 43 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 61 | 76 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.6 | 5 |
Vitamin K | 5 | 7 |
Näringsämnen och antioxidanter
Näringsämnen i bäret är bland annat antioxidinanterna antocyanin och ellaginsyra samt mycket folat (B9-vitamin).
Allergier
Allergi mot jordgubbar är ovanligt, men i kategorin icke-allergiska överkänslighetsreaktioner ingår jordgubbar som ett av de livsmedel som kan framkalla icke-allergiskt kontakteksem. Analysnamn för jordgubbar som allergen vid test är S-Jordgubbe-ak.