Champinjoner

Fakta om champinjoner.

Hel och delad champinjonChampinjoner innehåller nästan inget socker och mycket B-vitaminer, särskilt B2 (riboflavin) och B3 (niacin). De tillför även mineraler som fosfor, kalium och selen. Vattenhalten är 92 %.

Vanliga champinjoner är vita medan kastanjechampinjoner är brunaktiga. Champinjoner är dessutom samma sak som portabellosvampar. I stort sett åtminstone då champinjoner blir portabellosvampar när de växt till sig tillräckligt. Champinjoner i konserv är ett sämre alternativ ur nyttighetsperpektiv då det medför salt och även tillsatser.

I en jämförelse med kantareller är champinjoner näringsfattigare.

Champinjoner innehåller agaritin (fenylhydraziner) som är misstänkt cancerogena. Därför bör inte champinjoner ätas regelbundet i stora mängder (Livsmedelsverkets riktlinje är att inte äta mer än ett par hekto per månad; ett hektogram motsvarar ca tio champinjoner) och det rekommenderas att steka eller grilla svampen då halten agaritin reduceras vid upphettning. Läs mer om champinjoner och svampgift.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Champinjoner innehåller nästan inget fett, lite protein och lite kolhydrater (varav mest fibrer).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 3  
Kolhydrater 4  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i champinjoner är kalium och fosfor.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 112 16
Järn 0.3 2
Kalcium 2.5 0
Kalium 389 20
Magnesium 12 3
Natrium 5 1
Selen 3 6
Zink 0.5 5

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i champinjoner är Vitamin B2, Vitamin B3 (niacin), Vitamin B9 (folat) och Vitamin B6.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0.8 0
Vitamin B1 0.09 8
Vitamin B2 0.4 29
Vitamin B3 3.8 24
Vitamin B6 0.2 13
Vitamin B9 31 15
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 5 6
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0 0
Vitamin K 0.3 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Champinjoner innehåller gott om aminosyror, särskilt höga halter av glutaminsyra och leucin.

Champinjoner innehåller bland annat selen som räknas som är en antioxidant som ger skydd åt cellerna.

Allergier

Ingen information om champinjoner och allergi.

Förvaring

Förvaras helst i en inte helt lufttät påse eller i stängda plastförpackningar i kylskåp. Kan frysas ned där en metod är att låta svamparna först ligga utspridda på ett underlägg ett dygn för att de inte ska fastna i varandra när de läggs tillsammans i plastpåse för infrysning.

Hållbarhet

2-3 veckor i kylskåp.

Tillagning

Ska sköljas före de äts och sedan stekas eller grillas. Champinjoner kan ätas råa, men det rekommenderas inte på grund av förekomsten av svampgiftet agaritin (se ovan).

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel