Apelsin

Fakta om apelsin. Apelsin hel och delad
Kalorier (49 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
2%
6%
92%
1 st apelsin vikt ca 140 g: Kalorier 69 g | Fett 0 g | Protein 1 g | Kolhydrater 18 g | Socker 12 g | Salt 1 mg

Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g

En medelstor apelsin täcker vårt dagsbehov av C-vitamin. Den innehåller dessutom antioxidanter som olika flavonoider, inklusive hesperiden och narenginin, samt karotenoiden zeaxantin (antioxidant).

Den innehåller också kolin som bland annat är nödvändigt för bildning av signalsubstansen acetylkolin. Vattenhalten är 87 %.

Var försiktig med citrusfrukter som odlats i Brasilien, läs mer: Frukt och bekämpningsmedel.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Apelsin innehåller i stort sett inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ungefär lika mycket av rörsocker, glukos och fruktos).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.1  
Protein 0.8  
Kolhydrater 12.1  

Siffror har avrundats till heltal.

Mineraler

De mineraler som finns mest av i apelsin är kalium och kalcium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 21 3
Järn 0.2 1
Kalcium 41 5
Kalium 158 8
Magnesium 10 3
Natrium 1 0
Selen 0.2 0
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i apelsin är Vitamin C och Vitamin B9 (folat).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 3 0
Vitamin B1 0.1 7
Vitamin B2 0.1 3
Vitamin B3 0.1 3
Vitamin B6 0.1 4
Vitamin B9 30 15
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 53 66
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.6 5
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Apelsin innehåller bland annat flavonoider och betakaroten, två sorters antioxidanter samt kolin som bland annat motverkar grå starr och brustna blodkärl i ögonen.

Allergier

Allergi mot apelsin förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för apelsin som allergen vid test är S-Apelsin-ak (specifikt allergen kopplat till apelsin med bildning av antikroppar).

Förvaring

Kylskåp eller rumstemperatur. Om skalet inte är intakt bör frukten förvaras kyld.

Hållbarhet

14 dagar.

Tillagning

Skalas (skalet är inte ätbart, fast kan användas i matlagning och då oftast riven) eller delas på mitten för bland annat användas i juicepress.

Dryckblandning: 1 st pressad apelsin, 1 msk olivolja, cirka ett halvt kryddmått ingefära i glas.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel