Apelsin
Fakta om apelsin.Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g
En medelstor apelsin täcker vårt dagsbehov av C-vitamin. Den innehåller dessutom antioxidanter som olika flavonoider, inklusive hesperiden och narenginin, samt karotenoiden zeaxantin (antioxidant).
Den innehåller också kolin som bland annat är nödvändigt för bildning av signalsubstansen acetylkolin. Vattenhalten är 87 %.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Apelsin innehåller i stort sett inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ungefär lika mycket av rörsocker, glukos och fruktos).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.1 | |
Protein | 0.8 | |
Kolhydrater | 12.1 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i apelsin är kalium och kalcium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 21 | 3 |
Järn | 0.2 | 1 |
Kalcium | 41 | 5 |
Kalium | 158 | 8 |
Magnesium | 10 | 3 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0.2 | 0 |
Zink | 0.1 | 1 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i apelsin är Vitamin C och Vitamin B9 (folat).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 3 | 0 |
Vitamin B1 | 0.1 | 7 |
Vitamin B2 | 0.1 | 3 |
Vitamin B3 | 0.1 | 3 |
Vitamin B6 | 0.1 | 4 |
Vitamin B9 | 30 | 15 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 53 | 66 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.6 | 5 |
Vitamin K | 0 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Apelsin innehåller bland annat flavonoider och betakaroten, två sorters antioxidanter samt kolin som bland annat motverkar grå starr och brustna blodkärl i ögonen.
- Flavonoider (antioxidant)
- zeaxantin (antioxidant)
- betakaroten (antioxidant)
- kolin (fettlöslig förening).
Allergier
Allergi mot apelsin förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för apelsin som allergen vid test är S-Apelsin-ak (specifikt allergen kopplat till apelsin med bildning av antikroppar).