Havtorn

Fakta om havtorn.

HavtornHavtorn innehåller flera antioxidanter som karotenoider och polyfenoler. Bäret har lågt innehåll av mineraler, men erbjuder mycket stora doser vitaminer och ett rejält fiberinnehåll. Havtorn har betydligt högre fetthalt än de flesta ändra bär och innehåller fettsyror som omega-3 och omega-7. Vattenhalten är 83 %.

I studier har det funnits samband mellan havtorn skyddande effekt mot hjärtat genom  förbättrade kolesterolvärden.

För att tillgoda sig alla nyttiga näringsämnen i havtorn ska även skalet ätas.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Havtorn innehåller lite fett, nästan inget protein och relativt lite kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 5  
Protein 1  
Kolhydrater 12  

Mineraler

Det mineraler som finns mest av i havtorn är järn.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 12 2
Järn 1 5
Kalcium 10 1
Kalium 40 2
Magnesium 10 3
Natrium 4 1
Selen 0 0
Zink 0.3 3

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i havtorn är Vitamin C, Vitamin E och Vitamin K.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 107 13
Vitamin B1 0.03 3
Vitamin B2 0.2 15
Vitamin B3 0.5 3
Vitamin B6 0.1 8
Vitamin B9 24 12
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 131 164
Vitamin D 0 0
Vitamin E 3 25
Vitamin K 14 19

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Näringsämnen i bäret är bland annat flera sorters antioxidinanter av typen flavonoider. Mängden C-vitaminer är mycket hög och cirka 80 gram havtornsbär räcker för det dagliga behovet. Flera fettsyror där högsta halten är omega-7.

Allergier

Ingen information om havtorn och allergi.

Förvaring

Färska bär kan förvaras i kyl eller frysas in.

Hållbarhet

Cirka en vecka i kyl eller flera månader i frys.

Tillagning

Kan ätas som dem är.

Kan till exempel användas till saft eller sylt.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel