Hallon
Fakta om hallon.Hallon innehåller antioxidanter som antocyanin och quercitin som ger bäret dess färg och flera studier har påvisat potentiella hälsobringande effekter inklusive skydd mot infektioner och motverka degenerering av hjärnan. De innehåller även relativt mycket fiber och gott om vitaminer varav mest B9 och C vitaminer. Vattenhalten är 90 %.
När det inte är plocksäsong är det tyvärr ofta svårt att hitta svenska hallon i butiken.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Hallon innehåller lite fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 1 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 8 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i hallon är järn och kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 28 | 4 |
Järn | 1 | 8 |
Kalcium | 27 | 3 |
Kalium | 150 | 8 |
Magnesium | 25 | 7 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.3 | 3 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i hallon är Vitamin C, Vitamin B9 (folat) och Vitamin K.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0.8 | 0 |
Vitamin B1 | 0.03 | 3 |
Vitamin B2 | 0.05 | 4 |
Vitamin B3 | 0.7 | 4 |
Vitamin B6 | 0.09 | 6 |
Vitamin B9 | 46 | 23 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 27 | 34 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 1.4 | 12 |
Vitamin K | 11 | 15 |
Näringsämnen och antioxidanter
Näringsämne i bäret är bland annat antioxidinanterna antocyanin och quercitin, båda är så kallade i gruppen flavonoider tillika naturliga färgämnen.
Allergier
Allergi mot hallon är ovanligt, men förekommer. Analysnamn för hallon som allergen vid test är S-Hallon-ak.