Rödkål
Fakta om rödkål.Grönkål är en grönsak som ingår i kålsläktet tillsammans med grönkål, svartkål, vitkål och broccoli. Rödkål innehåller massor av C-vitaminer och även mycket K- och B9-vitaminer. Vattenhalten i rödkål är 91 %.
Rödkål liknar vitkål i smak och textur och är båda totalt sett ganska näringsfattiga. Rödkål innehåller dock andra näringsämnen inklusive kolin och cyanidin i större mängder samt antioxidanten myricetin.
Det finns alternativ mellan att köpa obehandlad rödkål och inlagd rödkål i burk. Notera att inlagd rödkål inte överensstämmer med det angivna näringsinnehållet.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Rödkål innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ca 5 g per 100 g).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 7 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i rödkål är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 25 | 4 |
Järn | 0.3 | 2 |
Kalcium | 33 | 4 |
Kalium | 260 | 13 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 8 | 2 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.2 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i rödkål är Vitamin C, Vitamin K och Vitamin B9 (folat).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0.2 | 0 |
Vitamin B1 | 0.1 | 6 |
Vitamin B2 | 0 | 0 |
Vitamin B3 | 0.6 | 4 |
Vitamin B6 | 0.2 | 12 |
Vitamin B9 | 46 | 23 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 59 | 74 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0 | 0 |
Vitamin K | 18 | 24 |
Näringsämnen och antioxidanter
Rödkål innehåller höga halter av näringsämnena kolin och cyanidin. Det finns inga större mängder av antioxidanter, men myricetin som tros kunna motverka åldersrelaterade försämringar i hjärnan finns i relativt stora mängder.
Rödkål innehåller relativt mycket aminosyror med högst halter av glutaminsyra (310 mg per 100) och prolin (272 mg per 100).
Allergier
Ingen information om rödkål och allergi.