Rödkål

Fakta om rödkål. Rödkål
Kalorier (29 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
9%
14%
77%

Grönkål är en grönsak som ingår i kålsläktet tillsammans med grönkål, svartkål, vitkål och broccoli. Rödkål innehåller massor av C-vitaminer och även mycket K- och B9-vitaminer. Vattenhalten i rödkål är 91 %.

Rödkål liknar vitkål i smak och textur och är båda totalt sett ganska näringsfattiga. Rödkål innehåller dock andra näringsämnen inklusive kolin och cyanidin i större mängder samt antioxidanten myricetin.

Det finns alternativ mellan att köpa obehandlad rödkål och inlagd rödkål i burk. Notera att inlagd rödkål inte överensstämmer med det angivna näringsinnehållet.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Rödkål innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ca 5 g per 100 g).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 1  
Kolhydrater 7  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i rödkål är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 25 4
Järn 0.3 2
Kalcium 33 4
Kalium 260 13
Magnesium 11 3
Natrium 8 2
Selen 0 0
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i rödkål är Vitamin C, Vitamin K och Vitamin B9 (folat).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0.2 0
Vitamin B1 0.1 6
Vitamin B2 0 0
Vitamin B3 0.6 4
Vitamin B6 0.2 12
Vitamin B9 46 23
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 59 74
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0 0
Vitamin K 18 24

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Rödkål innehåller höga halter av näringsämnena kolin och cyanidin. Det finns inga större mängder av antioxidanter, men myricetin som tros kunna motverka åldersrelaterade försämringar i hjärnan finns i relativt stora mängder.

Rödkål innehåller relativt mycket aminosyror med högst halter av glutaminsyra (310 mg per 100) och prolin (272 mg per 100).

Allergier

Ingen information om rödkål och allergi.

Förvaring

Förvaras i kylskåp, gärna i plastpåse eller plastfolie (särskilt bör delar som skurits i skyddas). Helst någorlunda fuktigt, till exempel med ett par droppar vatten i förvaringspåsen.

Hållbarhet

Cirka 10 dagar. Hållbarheten förbättras om bladen från kålhuvudet avverkas utifrån i stället för att dela huvudet.

Tillagning

Rödkål kan ätas som den är genom att dra av bladen eller strimla huvudet till exempel med en hyvel. Bör sköljas. Den kan även stekas.

Rödkål används främst i sallader, men förekommer också som ingrediens i smoothies.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel