Grönkål
Fakta om grönkål.Grönkål är en grönsak som ingår i kålsläktet tillsammans med blomkål, svartkål, vitkål, rödkål och broccoli. Grönkål är ett av de mest vitaminrika livsmedlen som finns. Det finns dessutom relativt mycket mineraler och fibrer i grönkål. Även sulforafaner och isotiocyanater ger hälsobringande effekter. Vattenhalten i grönkål är 85 %.
Grönkål är klart mer näringsrikt än vitkål och även mer näringsrikt än blomkål.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Grönkål innehåller lite fett, relativt lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest fibrer (ca 4 g per 100 g).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 1 | |
Protein | 3 | |
Kolhydrater | 10 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i grönkål är kalium, kalcium och järn.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 56 | 8 |
Järn | 1.7 | 12 |
Kalcium | 157 | 20 |
Kalium | 530 | 27 |
Magnesium | 30 | 8 |
Natrium | 12 | 2 |
Selen | 2.3 | 4 |
Zink | 0.4 | 4 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i grönkål är Vitamin K, Vitamin C och Vitamin A.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 445 | 56 |
Vitamin B1 | 0.1 | 10 |
Vitamin B2 | 0.1 | 9 |
Vitamin B3 | 1.6 | 10 |
Vitamin B6 | 0.3 | 19 |
Vitamin B9 | 30 | 15 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 120 | 150 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 5 | 45 |
Vitamin K | 618 | 824 |
Näringsämnen och antioxidanter
Grönkål innehåller gott om aminosyror, särskilt höga halter av glutaminsyra (370 mg per 100 g) och asparginsyra (300 mg per 100 g).
Sulforafan och isotiocyanat som finns i kål har en påvisad skyddande effekt mot cancer då de dels kan stimulera enzymer som bryter ner cancerframkallande ämnen, dels kan minska tillväxten av cancerceller.
Allergier
Ingen information om grönkål och allergi.