Vitkål
Fakta om vitkål.Vitkål är en grönsak som ingår i kålsläktet tillsammans med blomkål, grönkål, svartkål, rödkål och broccoli. Vitkål har gott om vitaminer och särskilt mycket vitamin K och C. Vitkål innehåller svavel i form av sulforafaner och isotiocyanat med hälsobringande egenskaper. Vattenhalten i vitkål är 91 %.
Vad som skiljer vitkål från grönkål är att vitkål är betydligt näringsfattigare.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Vitkål innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ca 6 g per 100 g).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 7 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i vitkål är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 24 | 3 |
Järn | 0.2 | 2 |
Kalcium | 41 | 5 |
Kalium | 240 | 12 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 7 | 1 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.1 | 1 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i vitkål är Vitamin K, Vitamin C och Vitamin B6.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 1 | 0 |
Vitamin B1 | 0.1 | 5 |
Vitamin B2 | 0 | 0 |
Vitamin B3 | 1 | 3 |
Vitamin B6 | 0.2 | 12 |
Vitamin B9 | 19 | 10 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 42 | 58 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.03 | 0 |
Vitamin K | 44 | 59 |
Näringsämnen och antioxidanter
Sulforafaner och Isotiocyanater som finns i kål har en påvisad skyddande effekt mot cancer då dem dels kan stimulera enzymer som bryter ner cancerframkallande ämnen, dels kan minska tillväxten av cancerceller.
Vitkål innehåller relativt mycket aminosyror med högst halter av glutaminsyra (310 mg per 100) och prolin (280 mg per 100).
Allergier
Ingen information om vitkål och allergi.