Koka bär
Fakta om bär. – senast uppdaterad 7 dec 2024En del bär som blåbär går bra att koka, andra bär inklusive jordgubbar lämpar sig däremot inte att koka. Det är rekommenderat att koka köpta importerade bär, särskilt hallon, då virus kan överleva nedfrysning.
Så kokar du blåbär och andra bär
Så kokas blåbär:
- Ta ut blåbär från frysen eller direkt från inköpt förpackning.
- Rensa om det behövs.
- Lägg blåbären i en kastrull med kokande vatten och låt blåbären vara kvar i det kokande vattnet minst en minut.
Att koka en minut anses som ett säkert sätt att undvika eventuella virus och det finns vid ett sådant handhavande inga rekommendationer mot att äta importerade bär.
Att koka blåbären en minut är en rekommendation för att undvika norovirus och hepatit A-virus, vilket finns risk för hos importerade bär. Mellan 2014 och 2024 har det förekommit 7 larm för hepatit A-virus och 49 för norovirus i Europa förknippade med importerade frusna bär. Spridningen av virus sker antingen genom förorenat via avloppsvatten vid odlingar eller via arbetare som tidigare smittats.
Behöver även frysta bär från Sverige kokas?
Rådet om att koka bär tycks regelmässigt avse frysta och importerade bär. Som om de virus som fruktas höll sig borta från just Sverige. Vi vet dock alltför väl att virus inte kan stoppas av landsgränser. Svenska bärodlingar kan alltså drabbas av virusföroreningar, men anledningen att det nästan alltid handlar om importerade bär beror på att det hittills inte finns kända norovirusutbrott orsakade av svenska bär, varken frysta eller färska.
På en förfrågan redogör Livsmedelsverket saken närmare: ”Svenska hallon säljs i de flesta fall som färska och det säljs förhållandevis lite svenska hallon jämfört med importerade. Vi äter alltså betydligt mer frysta importerade hallon än svenska färska (och frysta). Svenskodlade hallon utgör ungefär en fjärdedel av alla färska hallon som säljs i Sverige. Det händer att norovirus även påvisas i färska hallon, men det är ovanligt att vi registrerar sjukdomsutbrott som orsakas av virus på färska hallon och andra bär oavsett produktionsland. Varför det är så vet man ännu inte fullt ut. En förklaring kan vara att vi äter mycket mindre färska hallon än frysta, vilket gör att eventuella sjukdomsfall inte syns i statistiken. En annan förklaring kan vara att viruset bibehåller sin infektionsförmåga längre i fryst tillstånd jämfört med på färska bär.”1
Livsmedelsverket tillägger att situationen har förbättrats på senare år och en förutsättning för detta är att det finns förebyggande åtgärder i alla produktionsled. EU:s största importrörsland Serbien nämns som ett exempel där situationen enligt Livsmedelsverket förbättrats avsevärt på grund av att hallonproducenterna har infört flera viktiga förebyggande åtgärder mot norovirusförorening av bären.
Enligt Livsmedelsverket behöver blåbär inte kokas
Livsmedelsverket har råd om att koka frysta importerade hallon, men inte några andra bär. Det beror på att det är främst hallon som kan innehålla livsmedelsburna virus (främst norovirus), svarar Livsmedelsverket när Matfakta.nu ställer frågan.2