Dill

Fakta om dill. Dill utan blommor
58 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
4%
31%
62%
Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
0,2 g / 0,3 g (1:1,3)

Dill är en kryddört som oftast äts färsk som garnering på maten. Kryddörten är rik på vitaminer och särskilt vad gäller A-, B- och C-vitaminer. Dill innehåller även höga halter av flera viktiga mineraler. Dessutom finns ämnen med antioxidantisk verkan. Vattenhalten i dill är 83 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Dill innehåller lite fett, relativt lite protein och en del kolhydrater varav mindre än 1 g sockerarter per 100 g.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.8  
Protein 4  
Kolhydrater 10  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i dill är kalcium, kalium och järn.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 85 12
Järn 3 23
Kalcium 343 43
Kalium 750 38
Magnesium 44 12
Natrium 26 5
Selen 1 1
Zink 2 18

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i dill är Vitamin C, Vitamin A och Vitamin B2 (riboflavin).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 375 47
Vitamin B1 0.2 17
Vitamin B2 0.4 31
Vitamin B3 3 19
Vitamin B6 0.3 21
Vitamin B9 36 18
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 70 88
Vitamin D 0 0
Vitamin E 2 14
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Dill har ett högt innehåll av antioxidanter, bland annat finns alfa-tokoferol (tokoferoler) med antioxidantisk verkan.

Allergier

Allergi mot dill förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för dill som allergen vid test är S-Dill-ak F277.

Förvaring

Förvaras i kylskåp.

Hållbarhet

Några dagar.

Tillagning

Kan användas kall eller uppvärmd som del i maträtter.

Fungerar ofta ihop med lax, räkor eller potatis.

Relevant läsning: Odla dill fakta och tips.

Källor