Dill
Fakta om dill.Dill är en kryddört som oftast äts färsk som garnering på maten. Kryddörten är rik på vitaminer och särskilt vad gäller A-, B- och C-vitaminer. Dill innehåller även höga halter av flera viktiga mineraler. Dessutom finns ämnen med antioxidantisk verkan. Vattenhalten i dill är 83 %.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Dill innehåller lite fett, relativt lite protein och en del kolhydrater varav mindre än 1 g sockerarter per 100 g.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.8 | |
Protein | 4 | |
Kolhydrater | 10 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i dill är kalcium, kalium och järn.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 85 | 12 |
Järn | 3 | 23 |
Kalcium | 343 | 43 |
Kalium | 750 | 38 |
Magnesium | 44 | 12 |
Natrium | 26 | 5 |
Selen | 1 | 1 |
Zink | 2 | 18 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i dill är Vitamin C, Vitamin A och Vitamin B2 (riboflavin).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 375 | 47 |
Vitamin B1 | 0.2 | 17 |
Vitamin B2 | 0.4 | 31 |
Vitamin B3 | 3 | 19 |
Vitamin B6 | 0.3 | 21 |
Vitamin B9 | 36 | 18 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 70 | 88 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 2 | 14 |
Vitamin K | 0 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Dill har ett högt innehåll av antioxidanter, bland annat finns alfa-tokoferol (tokoferoler) med antioxidantisk verkan.
Allergier
Allergi mot dill förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för dill som allergen vid test är S-Dill-ak F277.