Gul lök
Fakta om gul lök.Gul lök är nyttig och anses bland annat ha positiva effekter på tarmfloran.
Gul lök innehåller relativt lite mineraler och vitaminer. Vattenhalten är 89 %.
I en jämförelse med rödlök är dessa livsmedel i stort sett likvärdiga vad gäller såväl makronutrienter som näringsämnen.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Gul lök innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater (varav mer än dubbelt så mycket sockerarter som fibrer).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 9 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i gul lök är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 33 | 5 |
Järn | 0.2 | 2 |
Kalcium | 31 | 4 |
Kalium | 190 | 10 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 3 | 1 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.1 | 1 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i gul lök är Vitamin B6, Vitamin B9 (folat) och Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0 | 0 |
Vitamin B1 | 0.04 | 4 |
Vitamin B2 | 0 | 0 |
Vitamin B3 | 0.3 | 2 |
Vitamin B6 | 0.2 | 11 |
Vitamin B9 | 20 | 10 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 8 | 10 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.1 | 0 |
Vitamin K | 1.3 | 1 |
Näringsämnen och antioxidanter
Gul lök innehåller bland annat quercetin som räknas som en antioxidant som anses vara bra för immunförsvaret och kan ha en förtunnande verkan på blodet.
Allergier
Allergi mot gul lök förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för lök som allergen vid test är S-Lök-ak.