Gul lök

Fakta om gul lök.

Röd lök hel och klyftaGul lök är nyttig och anses bland annat ha positiva effekter på tarmfloran.

Gul lök innehåller relativt lite mineraler och vitaminer. Vattenhalten är 89 %.

I en jämförelse med rödlök är dessa livsmedel i stort sett likvärdiga vad gäller såväl makronutrienter som näringsämnen.

Rekommenderas ibland att ätas rå i stället för att stekas. Rå gul lök räknas som en prebiotika.
Säsongen för gul lök odlad i Sverige brukar vara september–april.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Gul lök innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater (varav mer än dubbelt så mycket sockerarter som fibrer).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 1  
Kolhydrater 9  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i gul lök är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 33 5
Järn 0.2 2
Kalcium 31 4
Kalium 190 10
Magnesium 11 3
Natrium 3 1
Selen 0 0
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i gul lök är Vitamin B6, Vitamin B9 (folat) och Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0 0
Vitamin B1 0.04 4
Vitamin B2 0 0
Vitamin B3 0.3 2
Vitamin B6 0.2 11
Vitamin B9 20 10
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 8 10
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 0
Vitamin K 1.3 1

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Gul lök innehåller bland annat quercetin som räknas som en antioxidant som anses vara bra för immunförsvaret och kan ha en förtunnande verkan på blodet.

Allergier

Allergi mot gul lök förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för lök som allergen vid test är S-Lök-ak.

Förvaring

I rumstemperatur eller kylskåp. Lök bör alltid förvaras i torr miljö, vilket gör att den inte bör ligga på platser i kylskåpet där den kan dra åt sig fukt eller förvaras i rumstemperatur om sommaren då det är hög luftfuktighet. Om löken skalats eller delats bör den alltid förvaras svalt.

Hållbarhet

Cirka två veckor i rumstemperatur och en månad i kylskåp.

Tillagning

Skalas och skärs ofta i tunna skivor som sedan sönderfaller i mindre strimlor. Lök behöver eventuellt inte sköljas då de besprutas föga samt omges av skyddande skal. Fast ibland rekommenderas de sköljs för att undvika att bakterier, smuts och dylikt som kan finnas på skalet fastnar på knivbladet när det skär genom skalet och då kommer i kontakt med innanmätet.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Livsmedelsinfo.nu, https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-l%C3%B6k-gul.html
Sök livsmedelJämför livsmedel