Lingon

Fakta om lingon.

LingonInnehåller antiinflammatoriska ämnen som quercetin och proantocyanidin.

De flesta äter lingon som del i sylt, men det finns även möjlighet att köpa frysta lingon i många butiker. Att få tag i färska är svårare.

De innehåller relativt mycket socker (ca 9 g på 100 g). Lingon har låga nivåer av mineraler och relativt låga nivåer av vitaminer. Vattenhalten är 85 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Lingon innehåller lite fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 1  
Kolhydrater 14  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i lingon är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 16 2
Järn 0.4 3
Kalcium 16 2
Kalium 87 4
Magnesium 9 2
Natrium 1 0
Selen 0 0
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i lingon är Vitamin E, Vitamin B9 (folat) och Vitamin K.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0.7 0
Vitamin B1 0.05 5
Vitamin B2 0.04 3
Vitamin B3 0.4 3
Vitamin B6 0.01 1
Vitamin B9 25 12
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 8 10
Vitamin D 0 0
Vitamin E 1.6 13
Vitamin K 8 11

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Lingon innehåller antioxidanter som det gula färgämnet quercetin (ingår i gruppen flavonoler) och har i studier påvisat potentiellt positiva effekter som att motverka inflammationer och bromsa virus.1

Allergier

Lingon har höga halter av bensoesyra (700-2000 mg per kg), vilket hos överkänsliga kan framkalla hudreaktioner och hosta hos asmatiker.

Förvaring

Färska bär kan förvaras i kyl.

Hållbarhet

Cirka två veckor i kyl.

Tillagning

Kan ätas som dem är.

Används även ofta till sylt.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Referenser

  1. Refererar till studien "Quercetin, Inflammation and Immunity" från 2016, https://www.mdpi.com/2072-6643/8/3/167

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel