Galiamelon

Fakta om galiamelon. Galiamelon hel
Kalorier (24 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
1%
8%
91%

Galiamelon är en söt melon med något högre fruktoshalt än honungsmelon och vattenmelon. Den innehåller mycket lite kalorier (t.ex. mindre än hälften jämfört med vindruvor), minimalt med fett och salt. Den innehåller lösliga fiber och en relativt stor mängd Vitamin C.

Bland andra näringsämnen finns pantotensyra och vitamin B6 samt antioxidanter. Vattenhalten är 92 %.

I uppskuren melon kan bakterien listeria föröka sig. Tänk därför på att förvara melonen i kylskåp efter den delats och ät helst upp den under några få dagar. Läs mer om listeria på Livsmedelsverket.se.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Galiamelon innehåller i stort sett inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.1  
Protein 0.5  
Kolhydrater 6  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i galiamelon är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 12 2
Järn 0.2 2
Kalcium 16 2
Kalium 210 11
Magnesium 14 4
Natrium 8 2
Selen 0.4 1
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i galiamelon är Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 3.9 1
Vitamin B1 0.04 4
Vitamin B2 0.01 1
Vitamin B3 0.5 3
Vitamin B6 0.1 4
Vitamin B9 4 2
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 18 23
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 1
Vitamin K 1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Galiamelon innehåller bioflavonoider och karotenoider som fungerar som antioxidanter.

Allergier

Allergi mot melon förekommer och är vanligast som korsallergi.

Förvaring

Kylskåp.

Hållbarhet

14 dagar.

Tillagning

Brukas skäras i bitar och sedan skärs skalet bort.

Kan användas i fruktsallader.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Checkyourfood.com, https://www.checkyourfood.com/ingredients/ingredient/408/galia-melon
Caloriecounter.com.au, https://www.caloriecounter.com.au/food/calories-in-melon-galia-flesh-only/
Webmd.com, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-galia-melon
Sök livsmedelJämför livsmedel