Kiwi

Fakta om kiwi. Kiwi halva och delade
61 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
4%
8%
88%
1 st kiwi vikt ca 69 g: Kalorier 42 g
Fett 0 g
Protein 1 g
Kolhydrater 10 g
Socker 6 g
Salt 2 mg

Kiwi innehåller bland annat höga halter av vitamin C. Frukten innehåller även polyfenoler samt proteiner som är bioaktiva med förmåga att motverka inflammation.

Kiwifrukten är ganska fiberrik, ungefär i nivå med päron, men mer än i frukter som äpple, banan och melon. Vattenhalten är 84 %.

Näringsinnehållet skiljer sig något mellan grön och gul kiwi. Den gröna sorten är överlag något rikare på mineraler och vitaminer medan gul kiwi innehåller mer socker.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Kiwi innehåller i stort sett inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (kiwi är en relativt söt frukt med cirka 9 gram socker per 100 gram).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 1  
Kolhydrater 14  

Gul kiwi innehåller 16 g kolhydrater per 100 g varav 12 g sockerarter.

Mineraler

Det mineral som finns mest av i kiwi är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 31 4
Järn 0.3 2
Kalcium 27 3
Kalium 270 14
Magnesium 30 8
Natrium 3 1
Selen 1 2
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Det mineral som finns mest av i gul kiwi (tabell 3) är kalium. Jämfört med grön kiwi innehåller gul kiwi något mer kalium och något mindre kalcium, magnesium och selen.

Tabell 3. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 25 4
Järn 0.2 2
Kalcium 17 2
Kalium 315 16
Magnesium 12 3
Natrium 3 1
Selen 0.4 1
Zink 0.1 1

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i kiwi är Vitamin C och Vitamin B9 (folat).

Tabell 4. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 4 0
Vitamin B1 0.02 2
Vitamin B2 0.05 4
Vitamin B3 0.7 4
Vitamin B6 0.06 4
Vitamin B9 42 21
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 63 79
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.2 2
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

De vitaminer som finns mest av i gul kiwi (tabell 5) är Vitamin C och Vitamin B9. Jämfört med grön kiwi innehåller gul kiwi mindre vitaminer.

Tabell 5. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1 0
Vitamin B1 0 0
Vitamin B2 0.07 5
Vitamin B3 0.2 1
Vitamin B6 0.1 6
Vitamin B9 31 16
Vitamin B12 0,1 3
Vitamin C 161 201
Vitamin D 0 0
Vitamin E 1 12
Vitamin K 6 8

Näringsämnen och antioxidanter

Kiwi innehåller polyfenoler, vilken är en kategori antioxidanter.

Allergier

Allergi mot kiwi förekommer och är vanligast bland barn och som korsallergi. I grön kiwi finns totalt 13 olika allergener medan det finns 3 i gul kiwi.1 Det är främst allergenern Act d 8 som orsakar den allergiska korsreaktionen med björkpollen-proteinet Bet v 1. Störst halter av Act d 8-proteinet finns i gröna kiwi-frukter som är väl mogna, men även i gul kiwi.2 Utöver korsreaktion kan också reaktioner ske med enzymet actinidin (Act d 1).3 Analysnamn för kiwi som allergen vid test är S-Kiwi-ak.

Förvaring

Rumstemperatur eller kylskåp. (Om en delad kiwi ska sparas bör den förvaras kyld.)

Hållbarhet

Beroende av mognadsgrad och temperatur upp till cirka 20 dagar. (Mognar snabbare i rumstemperatur och håller sig följaktligen något längre i kyl.)

Tillagning

Kan ätas som dem är förutom skalet. Den är enklast att skära mitt itu och gröpas ur med sked. Kiwin ska inte vara hård utan något mjuk innan den är mogen för att ätas.

Kiwi kan användas i smoothies, till exempel genom att mixa med kokosmjölk.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Referenser

  1. Serina Kinugasa m.fl., "Kiwifruit defense protein, kiwellin (Act d 5) percutaneously sensitizes mouse models through the epidermal application of crude kiwifruit extract" hämtad 2023-09-23 från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8073155/. Enligt studien är Act d 1 (aktinidin), Act d 2, Act d 8, Act d 11 och Act d 12 (globulin) de främsta allergenerna i grön kiwi och Act d 5 (kiwellin) den främsta allergenen i gul kiwi.
  2. Thermofisher.com, "f430 Act d 8, PR-10 protein, Actinidia deliciosa fruit" av Joana Vitte, hämtad 2023-09-23 från https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/se/en/resource-center/allergen-encyclopedia/allergen-component.html?key=f430
  3. Vardgivarguiden.se, "Komponenthandboken" hämtad 2023-09-25 från https://vardgivarguiden.se/globalassets/utveckling/vardutveckling/komponenthandboken.pdf?IsPdf=true.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel