Russin

Fakta om russin. Russin
318 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
1%
4%
95%
1 dl russin vikt ca 52 g: Kalorier 165 g
Fett 0 g
Protein 2 g
Kolhydrater 36 g
Socker 31 g
Salt 0 mg

Russin är vindruvor som torkats i solen. Russin har söt smak och innehåller mycket socker. Men de är också rika på fiber och innehåller mycket antioxidanter. Russin är även en relativt bra källa till kalium, järn och B-vitaminer. Vattenhalten i russin är 15 %.

På grund av hög grad av besprutning med bekämpningsmedel rekommenderas att köpa ekologiska russin.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Russin innehåller nästan inget fett, lite protein och mycket kolhydrater (varav ca 10 g fiber och 59 g sockerarter per 100 g).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.5  
Protein 3  
Kolhydrater 69  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i russin är kalium, järn och fosfor.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 97 14
Järn 2 17
Kalcium 49 6
Kalium 750 38
Magnesium 30 8
Natrium 12 2
Selen 0.5 1
Zink 0.3 3

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i russin är Vitamin K, Vitamin B6 och Vitamin B1 (tiamin).

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1 0
Vitamin B1 0.2 15
Vitamin B2 0.1 6
Vitamin B3 0.8 5
Vitamin B6 0.3 18
Vitamin B9 3 2
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 3 4
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.2 2
Vitamin K 16 21

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Russin har ett rejält antioxidantinnehåll och särskilt polyfenoler.

Russin innehåller också mycket av spårämnet koppar (0,36 mg per 100 g).

Allergier

Ingen information om russin och allergi.

Förvaring

Russin bör förvaras torrt och svalt (under sommartid finns risk att bären klibbar ihop).

Hållbarhet

Cirka sex månader i oöppnad förpackning och nästan lika länge i öppnad förpackning om den tillsluts väl.

Tillagning

Russin kan ätas som dem är.

Russin kan användas i müsli och bland annat som sockerersättning, se chokladbollar.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel