Sötpotatis
Fakta om sötpotatis.Fett 0,8 g
Protein 6,8 g
Kolhydrater 43 g
Socker 11 g
Salt 0,1 mg
Sötpotatis är mycket nyttigt och är till skillnad från vanlig potatis ingen rotfrukt. Även om sötpotatis smakar mer som pumpa har den en relativt likvärdig näringsprofil med potatis. Sötpotatisen är mycket fettsnål samtidigt som den innehåller en hel del fiber och inte särskilt mycket socker trots namnet. Vattenhalten är 77 %.
Att koka sötpotatisen bevarar mest av näringsinnehållet. Den bör inte skalas ur ett nyttoperspektiv då majoriteten av antioxidanterna finns i eller nära skalet.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Sötpotatis innehåller nästan inget inget fett, lite protein och en del kolhydrater.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0.3 | |
Protein | 1.3 | |
Kolhydrater | 17 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i sötpotatis är kalium och natrium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 47 | 7 |
Järn | 0.6 | 4 |
Kalcium | 30 | 4 |
Kalium | 337 | 17 |
Magnesium | 25 | 7 |
Natrium | 55 | 10 |
Selen | 0.6 | 1 |
Zink | 0.3 | 3 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i sötpotatis är Vitamin B6 och Vitamin E.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0.7 | 0 |
Vitamin B1 | 0.08 | 7 |
Vitamin B2 | 0.06 | 4 |
Vitamin B3 | 0.6 | 4 |
Vitamin B6 | 0.2 | 16 |
Vitamin B9 | 11 | 6 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 2 | 3 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 1.6 | 13 |
Vitamin K | 2 | 2 |
Näringsämnen och antioxidanter
Sötpotatis innehåller aminosyror som treonin och tryptofan samt spårämnen som koppar (0,2 mg) och mangan (0.3 mg). Sötpotatis innehåller även antioxidanter. I de som är lila inuti finns särskilt antocyaniner medan det särskilt finns mycket karotenoider i de som är orangea inuti.
Allergier
Allergi mot sötpotatis förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för sötpotatis som allergen vid test är S-S-Sötpotatis-ak F54.