Vattenmelon

Fakta om vattenmelon. Delad vattenmelon
Kalorier (34 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
2%
5%
93%
1 st vattenmelon vikt ca 5000 g (exklusive skal): Kalorier 1750 g | Fett 10 g | Protein 30 g | Kolhydrater 575 g | Socker 470 g | Salt 5 mg

Fettsyror (gram) fördelning: Omega-6 0 g | Omega-3 0 g

Vid sidan av tomat är vattenmelon en av de bästa källorna till lykopen, ett växtpigment som verkar antioxidantiskt.

Vid sidan av vattenmelon med rött fruktkött finns gul vattenmelon, eller ananasmelon, där fruktköttet är gult. Gul vattenmelon har en något annorlunda näringsprofil med bland annat fyra gånger så höga halter av citrullin som det redan finns mycket av i vanlig vattenmelon.

Vattenmelon är också en någorlunda god källa till C- och B- vitaminer. På grund av det ringa innehållet av bland annat proteiner och mineraler gäller låg näringstäthet. Vattenhalten är 91 %.

I uppskuren melon kan bakterien listeria föröka sig. Tänk därför på att förvara melonen i kylskåp efter den delats och ät helst upp den under några få dagar. Läs mer om listeria på Livsmedelsverket.se.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Vattenmelon innehåller i stort sett inget fett, lite protein och en del kolhydrater varav mest sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.2  
Protein 0.9  
Kolhydrater 12  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i vattenmelon är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 9 1
Järn 0.2 1
Kalcium 8 1
Kalium 116 6
Magnesium 11 3
Natrium 2 0.4
Selen 0 0
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i vattenmelon är Vitamin C och Vitamin B6.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 19 2
Vitamin B1 0.08 7
Vitamin B2 0.02 1
Vitamin B3 0.3 2
Vitamin B6 0.1 10
Vitamin B9 2 1
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 10 13
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 1
Vitamin K 0.2 0.3

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Vattenmelon har stora halter lykopen (4 868 µg per 100g) som är en antioxidant som ingår i den större gruppen karotenoider. Vattenmelon är annars en av de frukter med lägst propoprtion av antioxidanter (mest finns det i fröna).

Vattenmelon är innehavare av den högsta kända halten av aminosyran citrullin bland livsmedel (den största andelen finns i skalet och särskilt i gul vattenmelon). Citrullin reagerar med enzym i kroppen och har bland annat uppmärksammats då förbättrar erektionen hos män med mild erektil dysfunktion.1

Allergier

Allergi mot vattenmelon förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för vattenmelon som allergen vid test är S-Vattenmelon-akF329.

Förvaring

Kylskåp eller rumstemperatur, där det förra ger något längre hållbarhet. Det rekommenderas dock att melonen tas ut från kylen en stund före den äts då fler av näringsämnena tas tillvaratas.

Hållbarhet

Hållbarheten är ett par veckor och efter den blivit uppskuren ett par dagar.

Tillagning

Brukas skäras i bitar och sedan skärs skalet bort. Skalet kan dock ätas.

Kan ätas som den är, men även grillas.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Referenser

  1. Konsten att inte dö (2018) av Michael Greger och Gene Stone (övers. Helene Sandström) s 316 f

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel