Frukt
Fakta om frukter. – senast uppdaterad 7 jan 2025Kunskap om frukter och deras näringsvärde.
Fakta och näringsvärden
Matfakta.se har en faktabas med information om bland annat näringsinnehåll för frukt.
Frukt eller inte?
I vissa fall kan det vara svårt att veta vad som räknas som frukt. Till exempel fikon som egentligen inte är en frukt och vars sockerhalt är 12 % (betydligt högre i torkade fikon).
Exotisk frukt
Exempel på exotiska frukter:
- Carambole
- Drakfrukt (Pitahaya)
- Guava
- Kiwano
- Kvittenfrukt
- Litchi
- Papaya
- Persimon
- Physalis
- Kaki (Sharon)
En del av dessa finns i många mataffärer medan andra är svårare att hitta.

Drakfrukt eller Pitahaya - frukt av det exotiska slaget.
Hur mycket frukt bör vi äta?
Livsmedelsverkets rekommendation för vuxna och barn över tio är "att äta cirka 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker."1 Alltså omkring 250 gram (vilket t.ex. ungefär motsvarar av två bananer) frukt per dag.
När Livsmedelsverkets generella kostråd för vuxna uppdaterades 2024 fanns inte längre några rekommendationer som gällde några maximala gränser för intag av frukt. I stället heter det "Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen – gärna mer".2
Varför hela frukter är bättre än pressade
Fruktjuice är gott och många väljer att dricka hellre att äta frukten. Nackdelen är att när frukten pressas till juice blir koncentrationen av socker högre eftersom en del av det fiberrika fruktköttet inte följer med. Det medför en ökad risk för typ 2-diabetes. Nu är det förstås inte så att mängden socker som ett trolleri ökar när frukten pressas, men saken är att vi tenderar dricka mer frukt i juiceform och därför blir det ofta i praktiken mer socker.
Förutom fiber går vi också miste om de växtnäringsämnen som också kallas polyfenoler. Om du ändå vill inta frukt i flytande form bör du se till att drycken innehåller fruktkött då detta innebär att du får i dig betydligt mer fenoler.
Att tänka på kring torkad frukt
Torkad frukt kan innehålla konserveringsmedlet svaveldioxid (E220), vilket används för att förbättra hållbarhetstiden och hindra missfärgningar. Svavelhaltiga ämnen kan bilda vätesulfid i tarmen och medverka till ulcerös kolit (inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och i ändtarmen).3 En annan vanlig tillsats som förekommer ihop med torkad frukt är natriumdisulfit (E223). Även natriumdisulfit är en svaveldioxid.
Från ett stickprov utfört i januari 2025 påträffades någon av tillsatserna svaveldioxid (E220) eller natriumdisulfit (E223) i matprodukterna "ICA Aprikoser Torkade", "ICA Basic Torkade Aprikoser", "ICA Mangoskivor Torkade", "Coop Plommon Torkade och Urkärnade", "Earth Control Fruitmix" och "Sunshine Delights Dried Mango".
Vill man slippa tillsatser som dessa inklusive kaliumsorbat (E202) kan ekologisk torkad frukt köpas. Russin är dock i normalfallet fria från konserveringsmedel, även när de är icke-ekologiska. En anledning är att russin är mörka och huvudanledningen med ovan nämnda tillsatser att förhindra missfärgningar (själva soltorkningen medför i sig extra lång hållbarhet). Därför är det främst i torkad frukt med ljust fruktkött som svavelhaltiga konserveringsämnen förekommer. En längre utvikning i ämnet finns i 60 nyttiga insikter om mat.